BIB – Biblical

Země: USA
Žánr: hardcore punk
Datum vydání: 26.01.2024
Vydavatelství: Quality Control HQ

Seznam skladeb:
01. The Circle
02. Two – Faced Planet
03. Bitter Mind
04. That’s It for the Other One
05. 32 Below

Hrací doba: 10:01

Odkazy:
web / bandcamp / instagram

Moc rád vzpomínám na jeden loňský koncert na pražské Štvanici. Onen večer byly v malém prostoru Bike Jesus k vidění tři krátké sety – domácích Boost, Vole a na závěr BIB z nevadské Omahy. S každou kapelou se intenzita stupňovala a s BIB už se jednalo o regulérní peklo. Jednoduše hardcore, jak má být. A není divu, jelikož patří v současné době k nejvýraznějším jménům tohoto stylu.

BIB vydávají muziku už zhruba deset let, ale rozhodně se nedá říci, že by své fanoušky nějak zahlcovali. Na kontě mají zatím pouze jedno dlouhohrající album, a to „Deluxe“ z roku 2020. Zaměřují se především na EPčka, která mají včetně nového „Biblical“ čtyři. Ono „Deluxe“ je sice dlouhohrající, ovšem jedná se o klasicky žánrových pár minut, konkrétně devatenáct, což z něj nečiní dílo opravdu dlouhé. Dvě poslední krátké desky mají asi polovinu této stopáže. Materiálu tedy nemají mnoho, ale o to lepší možná je.

Kompletní záznam pekla s BIB v Praze loňského roku

Za hlavní nahrávky BIB bych označil logicky „Deluxe“ a pak EP „Moshpit“ z roku 2017. Obě jsou skvělé. Navázat na ně se nyní pokouší „Biblical“, jež vyšlo v lednu letošního roku. Vzhledem ke smělému, gallagherovskému názvu se nabízí otázka: je to fakt deluxe hardcore moshpit biblických rozměrů?

Styl BIB je jednoduchý. Je to samozřejmě hardcore punk, ale jak to u podobných kapel bývá, tak s určitým přesahem. V případě BIB k noise rocku ale také k psychedelii, což dělá jejich zvuk přece jenom trochu odlišným. Základem jsou riffy a jasně čitelná tempa, která zvládají střídat hodně prudce. Dost často se tu skáče do středních rychlostí, v nichž si BIB rádi rochní, avšak stejně tak s oblibou vystřelují do vyšších otáček.

Tuto zřetelnou strukturu ozvláštňují různými zvuky, ať už nástrojů, nebo za pomoci maniakálního výkonu zpěváka Nathana Ma. Ten používá různé efekty a běžně je na jeho mikrofonu slyšet ozvěna, což v kombinaci se skřípajícími kytarami způsobuje onen psychedelický dojem. BIB se dají přirovnat ke kapelám jako Armor, Gag nebo Oily Boys. Zároveň lze dosadit všechny ty klasické hardcorové kapely z osmdesátek. Klidně Bad Brains, a to díky důrazu na abruptní změny temp a takzvané mosh party, které si později výrazně osvojili třeba Anthrax. V kytarových motivech můžeme vycítit i blackmetalové kapely jako Darkthrone či Hellhammer. Zkrátka je tu jasně znát důležitost dobrého riffu, a pane jo, ty oni teda umí. Vtipný je i fakt, že BIB mají hned dvě kytary, což se může k jejich stylu zdát až jako nadbytek. Oni toho názoru zřejmě nejsou, jelikož údajně někdy živě hrají i se třemi.

„Biblical“ čítá pět skladeb a stylově se u BIB nic nemění. Od úvodních vteřin se s tím neserou a hned první „The Circle“ názorně ukáže všechny aspekty výše popsané. Témata textů o životě a smrti z této výbušné mely jenom tryskají. Závan něčeho nového může navozovat produkce Arthura Rizika. Zvuk je to mohutný, lehce špinavější a chce se mi napsat metalovější, byť hudebně je to nepochybně stále punk. K tomu už asi svádí samotná Rizikova přítomnost. Hutnější zvuk vyniká v d-beatových pasážích „Two – Faced Planet“ a „Bitter Mind“. Druhá jmenovaná obsahuje i melodický zpěv, což BIB v minulosti už také několikrát použili, byť hit typu „Foreign States“ se tu nenachází.

Videoklip k dvojici nových skladeb Two – Faced Planet a Bitter Mind

Co se riffů týče, samozřejmě jich tu je spousta a BIB na nich opět stojí. Jsou skvěle poskládané a udržují „Biblical“ v dynamickém pohybu. Nejoblíbenější jsem našel v „That’s It for the Other One“. Zařezávají se ihned do hlavy, jsou agresivní, ale hravé zároveň. Lehkost, s jakou je BIB podávají, je obdivuhodná. Prostě totální fabrika na riffy. Závěrečná „32 Below“ je pak nejdelším kusem. Ukončuje nahrávku ve střednětempé poloze s výjezdy do šlapavé lopaťárny, přičemž se jí jako klíště celou dobu drží hypnotický kytarový motiv.

A to je celá desetiminutovka s BIB, na kterou jsme čekali čtyři roky. Je to dlouhá doba, takže se to může zdát málo, ale já už si u BIB zvykl. Stejně jako předchozí placky, i „Biblical“ díky tomu působí jako rychlé profackování a okamžitá dávka adrenalinu, a o tom hardcore punk je. BIB jsou stále velká zábava a platí za přední jméno podzemní hardcorové scény.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *