Sovereign – Altered Realities

Země: Norsko
Žánr: death / technical thrash metal
Datum vydání: 19.01.2024
Vydavatelství: Dark Descent Records

Seznam skladeb:
01. Altered Reality
02. Futile Dreams
03. Nebular Waves
04. Counter Tech
05. The Enigma of Intelligence
06. Synthetic Life
07. Absence of Unity

Hrací doba: 41:34

Odkazy:
 bandcamp / facebook / instagram

Název kapely je důležitá věc. Vždycky je dobré, když sedí k hudbě daného interpreta, je zapamatovatelný či alespoň něčím zajímavý, a v neposlední řadě také originální. Když si do Googlu zadáte heslo sovereign tak vám vyjede miliarda výsledků, ale o hudbě nic. Když vyhledávání upřesníte třeba na sovereign band, tak už je to lepší, nicméně stále poněkud nepřehledné. Pakliže hledáte skupinu Sovereign hrající death metal, což už je poměrně úzce vyprofilované, musíte být i na zaměřeném webu jako Metal Archives opatrní, abyste klikli na ty správné Sovereign, jelikož podle této databáze se takto v metalovém žánru jmenuje hned sedmnáct kapel.

Tím chci říci, že i já jsem se v deathmetalových kapelách Sovereign jednou spletl a na YouTube začal sjíždět něco úplně jiného, než jsem chtěl. Nicméně dnes bude řeč o Sovereign pocházejících z norského Oslo. Fungují šest let, ale jelikož je jejich letošní nahrávka „Altered Realities“ dlouhohrající prvotinou, nezdráhám se je označovat za stále mladou formaci. Debutu předcházelo pár singlů, jedno demo a také EP „Neurotic“. Všechny tyto zářezy však vyšly v prvních dvou rocích činnosti, čili zde máme v oněch šesti letech čtyřleté mlčení.

První, co mě přimělo si „Altered Realities“ pustit, byl u mě již tradičně obal, který je nádherný. Sice pořádně nevím, o co v textech jde, avšak podle názvů skladeb hádám, že to bude sci-fárna jak je v tomto žánru dobrým zvykem. Tuhle teorii podporuje právě také obal, na němž lze vidět jakési rudé kokony napojené do spletité soustavy obvodů, přičemž v pozadí se rozevírá štěrbina, v níž jsou osvětlené sloupy jako v chrámu. Líbí se mi i použité barvy, jež pomáhají „Altered Realities“ mezi záplavou ostatních placek zvýraznit.

Stejně tak mě baví zvuk celé desky. Sovereign jsou z Norska a právě jiné norské kapely v nich slyším, a to nejenom co se produkce týče. Musím zmínit Obliteration a Sepulcher. Obě výborné kapely, na nichž mě kromě samotného hraní baví právě i živelné zvukové osazení jejich nahrávek. Žádné plastické kytary nebo robotické bicí, ale přirozeně znějící nástroje. Prostě bicí znějí jako bicí, tak to má být. „Altered Realities“ má atmosféru raných devadesátek, ovšem jako úplné zpátečníky bych je zase neviděl, byť i z hlediska stylových vlivů se dá opírat o klasiky té doby jako Dark Angel, Obliveon, Pestilence a především Nocturnus (hit „Alter Reality“ někdo něco?). Stylově tedy jejich metal mísí death a thrash, přičemž jak rovněž vidno z vyjmenovaných kapel, kromě klasické hoblovačky dokáží nabídnout také techničtější, zejména thrashové postupy, což album příjemně osvěžuje.

Otvírák alba, skladba Altered Reality

„Altered Realities“ vyžaduje na naposlouchání svůj čas. Přece jenom jsou tu i dost dlouhé skladby a děje se toho v nich opravdu hodně. Navíc, ryze chytlavých momentů na první dobrou je tu minimum, avšak oblíbené pasáže se začnou brzy utvářet. Je třeba hledat. Atmosféra desky vynikne hned na začátku titulní skladby, kde překvapí gotické klávesy připomínající Celtic Frost v jejich pandemonickém období či právě výše zmiňované Nocturnus. Rychlost se brzy strhne k osvědčenému deaththrashovému ataku s příjemně štěkavým vokálem. Následující „Futile Dreams“ ještě přidá na otáčkách, a přestože se valí kupředu v obdobných intencích, působí posluchačsky náročnějším dojmem, což je způsobeno množstvím kytarových vyhrávek a sól, občas i nejasnou strukturou skladby.

Za nejlepší kusy z „Altered Realities“ bych označil „Nebular Waves“, „The Enigma of Intelligence“ a „Absence of Unity“. Ve všech se daří Sovereign skvěle střídat tempa ze supících nářezů do středních temp, přechody jsou tu výborné a riffy správně řežou. Co víc si od deaththrashové desky jenom přát. Pátou „The Enigma of Intelligence“ navíc ke konci okrašluje krásně mimozemské ublívání do mikrofonu, takže bych ji asi dal na samotný vrchol alba. Slabší dojem pak mám z dvojice „Counter Tech“ a „Synthetic Life“, kde třeba v prvně jmenované sice zafunguje zdařilé navozování atmosféry nebo chytlavě sekaný refrén, nicméně podobně jako „Futile Dreams“ chvílemi obě působí trochu neuspořádaně a postrádají skutečně poutavé nápady. „Altered Realities“ má prostě i lepší okamžiky.

Povšechně vnímám „Altered Realities“ rozhodně pozitivně. Jsem rád, že je tu další kapela, která krouží kolem technického thrash metalu, protože tenhle žánr byl poslední dobou dost zanedbáván, zatímco nyní zdá se zase vystrkuje růžky. Prvotina Sovereign není bezchybná, je tu dostatek prostoru pro zlepšování, ale už teď je jasné, že tahle kapela má našlápnuto správným směrem a bude zajímavé ji sledovat i do budoucna.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *