Cavern Womb – Stages of Infinity

Země: USA
Žánr: death metal
Datum vydání: 24.05.2024
Vydavatelství: Rotted Life Records

Seznam skladeb:
01. Exultation of Depraved Majesty
02. Amber Scourge
03. Cryopreserved
04. A Vessel for the Esoteric

Hrací doba: 24:42

Odkazy:
 bandcamp / instagram

Snad nejlepší na celém tom poslouchání muziky je, když objevíte něco nového. A tím myslím něco opravdu svátečního, co bez jakýchkoliv očekávání zapnete a zůstanete jenom zírat. Kolikrát to bývá fakt náhoda. Stačí nahodilé brouzdání po internetu, které zdánlivě nikam nevede. Prostě si jen načítáte informace o třeba už vám dobře známé kapele, když v tom se najednou v textu, nebo ještě častěji v doporučeních (zpravidla Bandcampu, ale i YouTube), objeví něco lákavého. Vábit to může samotným popisem, svým názvem, často obalem, ale třeba i kanálem, na kterém je daná kapela uvedena. Už nevím, co bylo oním spouštěčem v případě Cavern Womb, ale byla to trefa do černého.

Tito Američané pochází z Philadelphie a založeni byli v roce 2019. V prvních dvou letech stihli i nějaké personální obměny, nicméně od té doby se zdá sestava ustálena na těchto jménech – Kyle Kovac za bicími, Dex Hoffman s kytarou, Shervin Balan na vokálech, s kytarou i syntetizátory a Alex McFarland na basu. Prvně se šlo s Cavern Womb seznámit v roce 2021, kdy se objevili na splitu s Noxis nazvaném „Communion of Corrupted Minds“. O tomto počinu se tehdy dalo dočíst, avšak já to štěstí neměl. Můj čas nastal až nyní, v roce 2024, kdy se kvarteto vytasilo s oficiální svébytnou prvotinou „Stages of Infinity“.

„Stages of Infinity“ není dlouhohrající plackou, nýbrž EPčkem. Obsahuje čtyři písně, které ovšem dohromady dosahují skoro pětadvaceti minut, takže myslím, že se jedná o slušný vzorek, na jehož základě lze o kvalitách kapely polemizovat. Cavern Womb hrají death metal. A hrají ho kurevsky dobře. Death metal v podání Cavern Womb je opravdu obšírný. Čerpají totiž snad z každého jeho podžánru. Lze tu slyšet jak klasicky ohavné deathdoomové pasáže, tak technicky pracné party. Když je třeba, dokáží i materiál progresivně odlehčit. Všechny čtyři písně jsou opravdu plné nápadů až po okraj, ale přitom to celé nepůsobí jako na sílu dělaný maglajz. Naopak, až mě překvapovalo, jak plynule do sebe jednotlivé části zapadají. Jiné kapely by z tolika riffů a postupů dokázaly složit možná několik alb, Cavern Womb to však narvali do pár skladeb a sedí to.

Neustálé změny temp provází už úvodní a nejkratší skladbu „Exultation of Depraved Majesty“. Hned vytane zvuk nahrávky, který je k dané hudbě adekvátní. Možná by mohl být méně zahuhlaný, ale zase má správně kryptickou ozvěnu. Vyznění je pak spíše chladné a záhrobní než vyložené zlé. Skvěle tak vystihuje kosmickou atmosféru desky. V „Exultation of Depraved Majesty“ funguje jak počáteční střední tempo, tak výrazné kytarové motivy a následující progové sólo. Nechybí ani suprová sypačka nebo chytlavé drhnutí vrchních strun kytar na konci stopy. Může možná zamrzet, že jsou pasáže často velice krátké, ale to už je úděl onoho rozhodnutí předvést na dané ploše co nejvíce. První píseň tak, myslím, dokonale na čtyřech a půl minutách předznamenává, o co zde půjde.

Krátká upoutávka na nahrávku od Rotted LIfe Records

Dvojka „Amber Scourge“ se skrze výborné riffy propracuje až k thrashi, ale zprvu valí snad někam do staroškolského black metalu. Ani na chvíli neposedí na místě. Riff střídá riff a neustálé zlomy drží posluchače ve střehu. Kytary pracují s tradičním omotáváním sebe sama do abstraktních spirál. Zpěv u Cavern Womb slouží vyloženě jako další nástroj. Je to prostě hluboký murmur vytvářející doprovod k hudbě. Občas se ale pomocí efektů pokřiví, což pomáhá výsledné atmosféře kompozic. Vrchol „Stages of Infinity“ vidím asi ve třetí „Cryopreserved“, i když je velice těžké se pro něco takového rozhodovat, protože celé EP je vyrovnané. „Cryopreserved“ však obsahuje zajímavě zadumané intro, které se plíží, aby následně zaútočilo dalšími vyšňořenými riffy. Pak je tu navíc vysoce efektní zpomalování tempa, nebo menší prog seance s vesmírnými sóly. Samotné ukončení, kdy se píseň dostane zpět do původních kvaltů, je už jen parádička na závěr. Tedy ještě před úplným rozkladem v posledních vteřinách. Zkrátka další skladba, kde nepřijde ani chvilička vniveč. Závěrečná „A Vessel for the Esoteric“ rovněž šlape hned od začátku a opět nabízí všemožné z výše vypsaného. Chytlavé riffy s pauzami, tvrdé groovy a nápadité střídání temp.

Cavern Womb jsou ve svém přístupu samozřejmě stará škola. Celá nahrávka smrdí ranými devadesátkami, ať už zvukem, nebo samotným skladatelstvím. Právě zde tak vidím vlastně jedinou výtku, a tou je originalita. Kdybych se chtěl vykašlat na veškeré popisování v předchozích odstavcích, tak jsem mohl prostě jednoduše napsat, že Cavern Womb jsou tu pro všechny, kteří mají rádi Blood Incantation a Tomb Mold. Tím pádem také Demilich nebo Timeghoul. Cavern Womb na „Stages of Infinity“ rozhodně nehrají nic dříve neslyšeného, ale ty vole, dokázat to takhle všechno poskládat dohromady, aby to zabíjelo tímto stylem, to je u mě kumšt. „Stages of Infinity“ je deathmetalová lahůdka, jež si zaslouží svou pozornost. Cavern Womb náležitě pochopili, v čem tkví ono kouzlo klasického death metalu a servírují to nejlepší z něj na zlatém podnose.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *